Hachiko vzw

In februari 2016 verkocht ik bandjes voor Hachiko vzw. dat heeft 105 euro opgeleverd! Ik zendde een mailtje naar Hachiko om alles te laten weten, en mama stortte het bedrag. Ik kreeg een mailtje terug en ze lieten weten dat ze er heel blij mee waren. Dit jaar zal ik dit uiteraard opnieuw doen. Ook weer ergens in februari 2017. Meer info vind je bij m’n blogberichten.

Wat is Hachiko?

Hachiko is een organisatie die assistentiehonden opleidt voor mensen met een motorische handicap of epilepsie. Assistentiehonden worden speciaal getraind om taken uit te voeren die door de handicap of aandoening erg moeilijk of quasi onmogelijk zijn geworden. Met andere woorden: een assistentiehond ondersteunt de autonomie en de zelfredzaamheid van zijn baasje. Hachiko plaatst haar honden volledig gratis. Het spreekt vanzelf dat hiervoor veel geld nodig is. Een volledig afgewerkte hond kost Hachiko ruim 20.000 euro.

Hoe onstond Hachiko?

        Na het zien van een televisiereportage over de Franse vereniging ANECAH eind 1992 waren Caroline Thienpont en Pierra Van Steenbergen ervan overtuigd dat zij een dergelijk project konden realiseren. Dit moest kunnen: hulphonden voor motorisch gehandicapten in België!

Op 14 december 1993 werden HACHI en CHIKO geboren, een bewuste kweek. Deze testcases zouden later de eerste twee volledig in België opgeleide hulphonden worden. De nodige informatie werd verzameld en een degelijk team van medewerkers samengesteld.

Op 26 februari 1994 werd officieel de eerste Belgische vereniging voor de opleiding van hulphonden opgericht, de vzw HACHIKO. Hachiko was de naam van de hond van een Japanse universiteitsprofessor. Jarenlang kwam hij precies op tijd om zijn baasje aan de trein op te wachten en samen met hem naar huis te wandelen. Na de dood van zijn baas kwam Hachiko nog tien jaar lang naar het station maar keerde vergeefs alleen en verdrietig terug naar huis. In het Shibuya-station in Tokyo werd na Hachiko’s dood een standbeeld ter nagedachtenis van zijn trouw opgericht. Hachiko is hét voorbeeld van de band die kan bestaan tussen mens en dier. Zijn naam leende zich perfect als roepnaam voor het centrum. De naam staat voor Honden-Africhtings-Centrum voor Hulp aan Invaliden d.m.v. Kleine Opdrachten.

Op 17 december 1996 werden de eerste hulphonden, de A-promotie, overhandigd. In augustus van het volgende jaar ging de B-promotie mee met hun nieuwe baasjes. In februari 1998 werden er nog eens 4 honden toegewezen. Deze honden werden opgeleid en toegewezen in samenwerking (gestart in oktober 1995) met een andere vereniging.

Sinds maart 1998 werkt Hachiko weer helemaal zelfstandig. Intussen hebben er vele lichtingen hun opleiding voltooid.

In 2003 startte Hachiko, als eerste vereniging in België, met het opleiden en toewijzen van meldhonden aan personen met epilepsie.

Tevens zijn er in de loop der jaren reeds verschillende duohonden (bij kinderen met één van de ouders als verantwoordelijke) en instellingshonden (bijvoorbeeld in rusthuizen) geplaatst.

Op elk ogenblik zijn er ongeveer 24 honden in opleiding bij gastgezinnen, en zijn er 8 tot 10 bezig aan hun laatste afwerkingsfase in het centrum. Kortom, er zijn permanent meer dan 30 honden in opleiding.

 

 

rdf-voor-hachico

2 gedachtes over “Hachiko vzw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s